Blogger tarafından desteklenmektedir.

Random post



Bilginin efendisi olmak için, çalışmanın kölesi olmak gerekir. (Honore de Balzac)

Another Test Footer

12 Aralık 2018 Çarşamba

Yanan Yağ Neden Su İle Söndürülmez?

Yazan: Veysel Bingöl  |  Yorum yok

yag-yanmasiKeyifli bir akşam, yemekte de bol yağlı et yemeği var. Ama birden yağ yanmaya başlıyor, o panikle alevleri suyla söndürmek gelebilir aklınıza. Bu hiçte iyi bir fikir değil.

Biz bunu güvenli bir ortamda denedik, alttaki kaba sıcak yağ koyduk. Yağ 280 ila 300 derece santigrat civarında kendiliğinden alev alır. Sıcak yağ buharı yükselir, hava ile karışır ve yanmaya başlar.Yağın sadece hava ile doğrudan temas eden kısmı yanabilir. Su ile söndürmeyi denerseniz çok geniş bir alana yayılan bir parlama söz konusu olur, alevler 1 metre yüksekliğe ulaşır ve yanan yağ dört bir tarafa sıçrar.

Peki bu dramatik tepkimeye yol açan nedir? Su sıcak yağla temas eder etmez buharlaşır, su buharı damlacıkları genleşir ve o sırada yağ taneciklerini de kopararak yanlarına alırlar. Hala aşırı sıcak olan bu yağ tanecikleri havayla ve tabii ki oksijenle temas eder, alev alırlar. Yağ buharla yükseldiği ve etrafa saçıldığı için, o sırada yüzey alanı 1000 kat genişlemiştir. Suyun alevleri söndürmesi şöyle dursun, dört bir yandan oksijenle beslendikleri için kabın içindeki yağın neredeyse tamamını aynı anda tutuştururlar ve korkunç bir parlama meydana gelir. Sıçrayan yağ hala aşırı sıcak olduğundan, deri ile temas halinde ağır yanıklara neden olması kaçınılmazdır.

Sonuç tahmin ettiğiniz gibi, yağı asla suyla söndürmeye çalışmayın. Çok daha kolayı var; yanan yağı oksijenden ayırıp, kapağını kapayın. Olay bitsin.

13:51:00 Paylaş:
bilgi Veysel B.

'Bilgi paylaştıkça çoğalır.' Takip ettiğiniz yayınları sosyal medyada paylaşıp daha çok kişiye duyurabilirsiniz. - Takip Edin

0 yorum:

Haberiniz olsun
Adresinizi girin, en güncel bilgiler e-postanıza gelsin...

Deliver via FeedBurner

Wikipedia HIZLI ERİŞİM

Arama sonuçları

TELİF HAKKI

Telif hakkı ihlali bulunduğunu düşündüğünüz içerikleri, iletişim bölümünden tarafımıza bildirebilirsiniz. İhlal tespit edilen yayınlar hakkında gereğini yapacağımızı taahhüt ederiz.

ENGİNBİLGİ

Yayınlardaki italik ve altı çizili yazılar şahsıma ait olmakla beraber, geri kalan bilgiler literatürde doğru olarak kabul edilen genel ansiklopedik bilgilerdir, yani ödevleriniz için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
© 2014 Zengin Bilgi Kaynağı. Sponsor Blogger
back to top