Blogger tarafından desteklenmektedir.

Random post



Bilginin efendisi olmak için, çalışmanın kölesi olmak gerekir. (Honore de Balzac)

Another Test Footer

24 Ağustos 2014 Pazar

Gerolamo Cardano Kimdir?

Yazan: Veysel Bingöl  |  Yorum yok

Gerolamo Cardano KimdirKişiler kategorisinde bugün İtalya'da Rönesans çağına kısa bir gezinti yapalım. Dönemin önemli bilginlerinden olan Gerolamo Cardano'nun hayatına kısa bir bakış..

Gerolamo Cardano (veya Girolamo Cardano), İtalyan doktoru, matematikçisi, astrolog ve fizikçisidir. 24 Eylül 1501 yılında Pavia'da doğmuş, 21 Eylül 1576 yılında Roma'da hayatını kaybetmiştir.

Pavia ve Padova'da öğrenim gören Gerolamo Cardano, önce hekimlik yaptı; sonra Milano ve Bologna'da matematik dersleri verdi. 1570 yılında büyücülükle suçlanınca, bir yıl sonra Bologna'dan kaçarak Roma'ya sığındı.

Bütün bilim dallarıyla ilgilenip (ama bu bilimlere büyücülüğü, yıldız falcılığını ve simyacılığı karıştırıyordu) çağının bütün bilim tartışmalarına katıldı ve bilimin çok çeşitli dallarında (tıp, fizik, astronomi, aritmetik, cebir, felsefe, oyun kuramı, vb.) yapıtlar verdi. Özellikle Latince yazılmış ilk eksiksiz cebir kitabı olan Ars Magna'yı (Büyük Sanat) yazdı. Üçüncü dereceden cebir denklemlerinin çözümü Cardano'nun adıyla anılmaktaysa da, aslında Tartaglia tarafından bulunduğu sanılmaktadır.

18:28:00 Paylaş:
bilgi Veysel B.

'Bilgi paylaştıkça çoğalır.' Takip ettiğiniz yayınları sosyal medyada paylaşıp daha çok kişiye duyurabilirsiniz. - Takip Edin

0 yorum:

Haberiniz olsun
Adresinizi girin, en güncel bilgiler e-postanıza gelsin...

Deliver via FeedBurner

Wikipedia HIZLI ERİŞİM

Arama sonuçları

TELİF HAKKI

Telif hakkı ihlali bulunduğunu düşündüğünüz içerikleri, iletişim bölümünden tarafımıza bildirebilirsiniz. İhlal tespit edilen yayınlar hakkında gereğini yapacağımızı taahhüt ederiz.

ENGİNBİLGİ

Yayınlardaki italik ve altı çizili yazılar şahsıma ait olmakla beraber, geri kalan bilgiler literatürde doğru olarak kabul edilen genel ansiklopedik bilgilerdir, yani ödevleriniz için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
© 2014 Zengin Bilgi Kaynağı. Sponsor Blogger
back to top