Blogger tarafından desteklenmektedir.

Random post



Bilginin efendisi olmak için, çalışmanın kölesi olmak gerekir. (Honore de Balzac)

Another Test Footer

8 Aralık 2018 Cumartesi

Maxwell Anderson Kimdir?

Yazan: Veysel Bingöl  |  Yorum yok

Maxwell-AndersonAnderson, Maxwell (doğum: 15 Aralık 1888 - Atlantic, Pennsylvania- ölüm: 28 Şubat 1959 Stamford, Connecticut, ABD), manzum trajedi türünü popülerleştirme çabalarıyla tanınan oyun yazarı.

Kuzey Dakota ve Stanford üniversitelerinde öğrenim gördü. Laurence Stallings ile birlikte, I. Dünya Savaşı üzerine yazdığı What Price Glory? (1924; Zaferin Bedeli Ne?) adlı komedi ilk büyük başarısı oldu. Bu yapıtta I. Dünya Savaşı'na gerçekçi bir alaycılıkla yaklaşıyordu. Bunu izleyen manzum tarihsel oyunları Elizabeth the Queenn(1930; Kraliçe Elizabeth) ve Mary of Scotland (1933; İskoçya Kraliçesi Mary) ile değişik bir tarz denediği Both Your Houses(1933; İktidar) yazar olarak saygınlığını artırdı.

Ona Pulitzer Ödülü'nü kazandıran bu son yapıt ABD Kongresi'ndeki yolsuzlukları eleştiren bir oyundu. Anderson konusunu yaşadığı günlerden aldığı şiirsel oyunu Winterset (1935) ile yazarlık yaşamının doruğuna ulaştı. 1920'lerdeki Sacco ve Vanzetti Davası'ndan esinlendiği, kentin yoksul semtlerinde geçen bu trajedide, haksız yere ölüme mahkum edilen babasını temize çıkarmaya çalışan ve onun öcünü almak isteyen bir gencin durumunu işledi. Romantik bir manzum komedi olan High Tor'da (1936; Yüksek Kayalık) çağının maddeci görüşlerinden duyduğu hoşnutsuzluğu belirgin bir biçimde ortaya koydu.

ABD'ye sığınan Alman besteci Kurt Weill ile işbirliği yapan Anderson, müzikal tiyatro için eski New York tarihini konu alan Knickerbocker Holiday (1938; Knickerbocker Tatili) ile Güney Afrikalı yazar Alan Paton'ın Cry, the Beloved Country (Ağla Sevgili Yurdum, 1986) adlı romanından tiyatroya uyarladığı Lost in the Stars (1949; Yıldızlar Arasında) adlı oyunları yazdı. 1951'de yayımlanan ve aynı yıl sahnelenen Barefoot in Athens (Yalınayak Sokrate 1985), Türkiye'de de sahnelenerek büyük ilgi topladı. Anderson'ın son oyunu Bad Seed (1954; Kötü Tohum) March'ın kötülük dolu bir çocuğu konu alan romanının tiyatro uyarlamasıdır.

14:19:00 Paylaş:
bilgi Veysel B.

'Bilgi paylaştıkça çoğalır.' Takip ettiğiniz yayınları sosyal medyada paylaşıp daha çok kişiye duyurabilirsiniz. - Takip Edin

0 yorum:

Haberiniz olsun
Adresinizi girin, en güncel bilgiler e-postanıza gelsin...

Deliver via FeedBurner

Wikipedia HIZLI ERİŞİM

Arama sonuçları

TELİF HAKKI

Telif hakkı ihlali bulunduğunu düşündüğünüz içerikleri, iletişim bölümünden tarafımıza bildirebilirsiniz. İhlal tespit edilen yayınlar hakkında gereğini yapacağımızı taahhüt ederiz.

ENGİNBİLGİ

Yayınlardaki italik ve altı çizili yazılar şahsıma ait olmakla beraber, geri kalan bilgiler literatürde doğru olarak kabul edilen genel ansiklopedik bilgilerdir, yani ödevleriniz için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
© 2014 Zengin Bilgi Kaynağı. Sponsor Blogger
back to top