Blogger tarafından desteklenmektedir.

Random post



Bilginin efendisi olmak için, çalışmanın kölesi olmak gerekir. (Honore de Balzac)

Another Test Footer

10 Ağustos 2014 Pazar

Kanal Adaları Neresidir, Nerededir?

Yazan: Veysel Bingöl  |  Yorum yok

Kanal Adaları ResimleriBugünkü gezintimiz her zaman olduğu gibi uzak diyarlara değil, biraz da Avrupa kıyılarını tanıyalım, Kanal (Channel veya Manş) Adaları'ndan bahsedelim.

Adalar, Manş denizinde ada öbeğini oluşturur. Fransa kıyılarından 48 km, İngiltere kıyılarındansa 121 km uzakta olmalarına karşın, Büyük Britanya'nın egemenliğinde olan Channel (Kanal) Adaları, yedi ada içerir; en büyük dört adası: Jersey (117 km²), Guernsey (65 km²), Alderney (8 km²) ve Sark'tır (5 km²).

Yanardağ kökenli sert kayalardan oluşan Kanal Adalarında, yükselti hiçbir yerde 125 metreyi aşmaz. Kışları yumuşak (Ocak ayı sıcaklık ortalaması 6 °C), yazları ılık ( Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 18 °C) bir iklim etkisindeki adalarda, yağış miktarı oldukça düşüktür (yılda 800-900 mm) ve yaz aylarında bazen şiddetli su sıkıntısı çekilir.

Kanal Adaları Resimleri171.000 kişilik nüfusun büyük bölümü Fransız asıllı olan ve yakın döneme kadar Fransızca'nın en çok konuşulan dil olduğu Kanal Adaları'nda, konan vergi kolaylıklarından ötürü çok sayıda göçmen yerleşmesi sonunda, İngilizce daha ağır basmaya başlamıştır.

Ekonomi, Britanya pazarı için turfanda sebze, meyve ve çiçek yetiştiriciliği ile turizme dayanır. (İngiliz ve Fransız kıyılarıyla hava ve deniz ulaşımı kurulması, turizmin gün geçtikçe gelişmesini sağlamaktadır)

933'te Normandiya Düklüğü'ne bağlanan, İngiltere hükümdarının da günümüzde Normandiya dükü unvanıyla egemenliği sürdürdüğü adaların her biri iç işlerinde bağımsızdır ve kendi meclisi vardır.

11:23:00 Paylaş:
bilgi Veysel B.

'Bilgi paylaştıkça çoğalır.' Takip ettiğiniz yayınları sosyal medyada paylaşıp daha çok kişiye duyurabilirsiniz. - Takip Edin

0 yorum:

Haberiniz olsun
Adresinizi girin, en güncel bilgiler e-postanıza gelsin...

Deliver via FeedBurner

Wikipedia HIZLI ERİŞİM

Arama sonuçları

TELİF HAKKI

Telif hakkı ihlali bulunduğunu düşündüğünüz içerikleri, iletişim bölümünden tarafımıza bildirebilirsiniz. İhlal tespit edilen yayınlar hakkında gereğini yapacağımızı taahhüt ederiz.

ENGİNBİLGİ

Yayınlardaki italik ve altı çizili yazılar şahsıma ait olmakla beraber, geri kalan bilgiler literatürde doğru olarak kabul edilen genel ansiklopedik bilgilerdir, yani ödevleriniz için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
© 2014 Zengin Bilgi Kaynağı. Sponsor Blogger
back to top