Blogger tarafından desteklenmektedir.

Random post



Bilginin efendisi olmak için, çalışmanın kölesi olmak gerekir. (Honore de Balzac)

Another Test Footer

30 Temmuz 2016 Cumartesi

Benzin ve Motorin Arasında Ne Fark Vardır?

Yazan: Veysel Bingöl  |  Yorum yok

Benzin ve MotorinArabanızla bir akaryakıt istasyonuna gittiğinizde benzinle motorin (dizel) arasında ne fark olduğunu eminim siz de çok merak etmişsinizdir. İkisinin de başlangıcında ham petrol var; az akışkan koyu renkli bir kütle...

Ham petrol 500 farklı maddeden oluşur ve işlenmeden pek bir işe yaradığı söylenemez. Bu ham petrol öncellikle rafinerilerde işlenir. Zincir hidro-karbon molekülleri 'cracking' denen işlemle parçalanır ve daha sonra tasnif edilir. Kısa zincirlerden benzin elde edilir, uzun zincirlerden ise motorin. Benzin ile motorin arasındaki belirleyici fark molekül zincirlerinin uzunluğundadır. Zincirler ne kadar kısa olursa yakıt da o kadar kolay alev alır. Motorinin molekül zincirleri uzundur, o yüzden hemen yanmaz. Benzinin molekül zincirleri ise daha kısadır, ve tabi dolayısıyla hemen tutuşur.

Dizel ve benzin motorları farklı çalışır ve bunu seslerinden ayırt etmek mümkündür. Ayrıca dizel motorların yakıt tasarrufu yaptığı kabul edilir. Ancak göz ardı ettiğimiz bir nokta var. 1 litre motorin 1 litre benzinden ağırdır, ayrıca motorin daha fazla karbondioksit üretir. Kıyaslayacak olursak 7,6 litre motorin 10 litre benzin kadar karbondioksit açığa çıkarır.

Tarihten kısa bir not; Otomobillerin ilk üretildiği yıllarda henüz benzin istasyonları yoktu. O günlerde depolar eczanelerde doldurulurdu. ;)

17:41:00 Paylaş:
bilgi Veysel B.

'Bilgi paylaştıkça çoğalır.' Takip ettiğiniz yayınları sosyal medyada paylaşıp daha çok kişiye duyurabilirsiniz. - Takip Edin

0 yorum:

Haberiniz olsun
Adresinizi girin, en güncel bilgiler e-postanıza gelsin...

Deliver via FeedBurner

Wikipedia HIZLI ERİŞİM

Arama sonuçları

TELİF HAKKI

Telif hakkı ihlali bulunduğunu düşündüğünüz içerikleri, iletişim bölümünden tarafımıza bildirebilirsiniz. İhlal tespit edilen yayınlar hakkında gereğini yapacağımızı taahhüt ederiz.

ENGİNBİLGİ

Yayınlardaki italik ve altı çizili yazılar şahsıma ait olmakla beraber, geri kalan bilgiler literatürde doğru olarak kabul edilen genel ansiklopedik bilgilerdir, yani ödevleriniz için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
© 2014 Zengin Bilgi Kaynağı. Sponsor Blogger
back to top