Blogger tarafından desteklenmektedir.

Random post



Bilginin efendisi olmak için, çalışmanın kölesi olmak gerekir. (Honore de Balzac)

Another Test Footer

26 Temmuz 2014 Cumartesi

Çayır Köpeği Nedir, Nerelerde Yaşar?

Yazan: Veysel Bingöl  |  Yorum yok

Çayır Köpeği Resimleriİsmi ve cismiyle daha önce hiç karşılaşmayan biri için farklı şeyler çağrıştırsa da, çayır köpeği ismi kimseyi yanıltmasın, köpek havlamasına benzeyen sesler çıkardığı için bu adı alan çayırköpeği, aslında sincapgiller familyasına ait kemirgen bir hayvan olmakla beraber, bilimsel adı Cynomys Socialis'tir.

ABD, Kanada ve Meksika (Kuzey Amerika)’da açık alanlarda ve kayalık dağlar bölgesinde sıkça rastlanan bu yer sincapları, yeraltında birçok tünel ve kovuktan oluşan şehirlerde, kalabalık bir grup halinde yaşarlar. Boyları yaklaşık 30-40 cm'dir.

Çayır köpekleri genellikle yeşil bitkiler veya bitki kökleri ile beslenirler. Ayrıca bitki kadar sık olmasa da böceklerle de beslendikleri bilinmektedir. Çayırköpeği ailesinde genelde bir erkek ve üç dişi (2 ve 4 de olabilir) bulunur.  Dişiler, yeraltındaki oyuklarda yavrularlar ve bir kerede yaklaşık 4 ila 6 arasında yavru doğururlar. Doğduğunda kör ve tüysüz olan bu yavrular, ilk bir ay annelerinden ayrılmazlar ve doğumdan sonraki 4. haftada yeryüzüne çıkar ve beslenmeye başlarlar.

Çayır Köpeği ResimleriToprak altında, gerçek bir şehir gibi düzenlenmiş kovuklarda yaşayan bu canlıların yuva girişleri; yağmur sularının girmemesi için, tümsekte yer almaktadır. Tümseğin kenarlarının eğimini korumasına sürekli dikkat edilir. Giriş deliğinin biraz altında 'nöbetçi oyuğu' yer alır. Bu oyukları yerin 3-5 metre altında bulunan çeşitli odalar izler. Odalar çalı-çırpılarla döşenir, yavrular bu döşeli odalarda beslenir.

Çayırköpeklerinin tipik davranışları arasında oynaşma, kucaklaşma, bir tehlike karşısında arka ayaklar üzerinde dikilip köpek havlamasına benzer sesler çıkarma sayılabilir. Bazen, boş bırakılan odalardan birine baykuş gibi bir yabancının yerleşmesine rastlamak mümkündür.



23:11:00 Paylaş:
bilgi Veysel B.

'Bilgi paylaştıkça çoğalır.' Takip ettiğiniz yayınları sosyal medyada paylaşıp daha çok kişiye duyurabilirsiniz. - Takip Edin

0 yorum:

Haberiniz olsun
Adresinizi girin, en güncel bilgiler e-postanıza gelsin...

Deliver via FeedBurner

Wikipedia HIZLI ERİŞİM

Arama sonuçları

TELİF HAKKI

Telif hakkı ihlali bulunduğunu düşündüğünüz içerikleri, iletişim bölümünden tarafımıza bildirebilirsiniz. İhlal tespit edilen yayınlar hakkında gereğini yapacağımızı taahhüt ederiz.

ENGİNBİLGİ

Yayınlardaki italik ve altı çizili yazılar şahsıma ait olmakla beraber, geri kalan bilgiler literatürde doğru olarak kabul edilen genel ansiklopedik bilgilerdir, yani ödevleriniz için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
© 2014 Zengin Bilgi Kaynağı. Sponsor Blogger
back to top